Zaaien
Tomaatjes zaaien is leuk en makkelijk, de zaadjes blijven lang kiemkrachtig dus zelfs als de zaadjes over datum zijn is het nog de moeite om het te proberen. Ik zaai de tomaatjes voor in een minikasje op de vensterbank. Omdat de zaadjes zo kiemkrachtig zijn is het meestal niet nodig om meer te zaaien dan je nodig hebt of kwijt kunt in je tuin. Je kunt natuurlijk altijd wat extra zaaien voor het geval er iets mis gaat, zoals een hond die alles van de vensterbank gooit, hagelbuien of ander drama.
Laat de zaadjes op een warm plekje ontkiemen. Zaai niet te dicht op elkaar, zo kun je straks makkelijker de plantjes verpotten. Zodra de zaadjes ontkiemd zijn, dit duurt zo ongeveer 6 dagen, zet je het kasje op een lichte plek in huis. Het liefst voor een raam zonder verwarming eronder en op een plek waar het licht van meerdere kanten binnenvalt. Maar in ons huis is dat geen optie dus staan ze gewoon boven de verwarming op de vensterbank.
Verpotten
Zodra je tomatenplantjes naast hun twee kiemblaadjes ook twee 'echte' blaadjes hebben gekregen mogen ze naar een groter potje. Tomaten groeien niet belachelijk snel (zoals courgette of pompoen bijvoorbeeld) dus met een klein schattig potje kan je er weer even tegenaan. Gebruik moestuingrond of potgrond. Maak je zaai & stekgrond een beetje los met je vingers zodat je de wortels er goed uit kunt krijgen. Je kunt het plantje voorzichtig aan de kiemblaadjes vastpakken (niet aan het steeltje) of van onderaf de wortels in je hand scheppen. Daarna het plantje in je plantgat plaatsen, mag best een stukje dieper, en goed aandrukken. Zo snel mogelijk water geven zodat de aarde mooi om de wortels sluit. Gebruik hiervoor water op kamertemperatuur. Alhoewel tomaten iets minder gevoelig zijn dan bijvoorbeeld komkommers, is het toch fijner voor die fragiele wortels om er geen koud kraanwater op te gooien.
Afharden
Zodra de weergoden ons goed gezind zijn, kun je de plantjes afharden. Je kunt ze overdag buiten op een zonnige plek zetten of in een koude bak of kas bijvoorbeeld. Let er dan wel wel nog even op dat ze niet meteen in de brandende zon staan in de kas, hierdoor kan het blad verbranden. De planten moeten niet alleen wennen aan de temperatuur maar ook aan de hoeveelheid licht in de kas. In huis komt het licht meestal van 1 kant, en in de kas ineens overal vandaan. Haal ze snachts de eerste dagen nog even binnen. Daarna kun je, afhankelijk van het weer en de beschikking over een kas, de planten al buiten laten staan. Tomaten zijn vrij robuust maar als het snachts gaat vriezen moet je ze toch binnenhalen.
Uitplanten
Na ijsheiligen kun je de tomatenplanten met een gerust hart uitplanten. Tomaten houden van een beschutte plek, het liefst in een kas. Voornamelijk als de plant bloemen heeft is het belangrijk dat hij droog blijft. Dus een plekje met een afdakje is verstandig, en dan zelf ook natuurlijk niet water geven van bovenaf maar direct bij de wortels. Er zijn ook tomatenrassen die het buiten heel goed doen, in mijn ervaring doet de besjestomaat het prima. Dit zijn hele kleine schattige tomaatjes. De plant groeit als een struik dus in vergelijking met veel andere tomatenrassen ook veel minder werk, want zonder te dieven of toppen wordt het toch een gezonde plant met een hoge opbrengst.