Home
About
Tuinboek
Contact

Tuinverhalen

Terug

IKEA Hack minikas

Thu Mar 31 2016

Als je een fanatiek moestuinier bent, dan komt dit je vast bekend voor: in maart en april komt je hele huis langzaam vol te staan met minikasjes, potjes en plantjes. Alle vensterbanken staan vol, je vloer ligt vol zand en overal liggen zakjes met zaadjes. Je baalt van de verwarming onder iedere vensterbank, want te warm en te weinig licht resulteert in zielige lange dunne plantjes. Ons huis heeft maar weinig ramen op het zuiden, het enige echt goede raam is in onze keuken (daar is ook geen verwarming onder) maar daar staat nu de commode van baby Sophie. Dus dit jaar moest ik op zoek naar een andere oplossing.

Nu houd ik er erg van om iets te maken van spullen die we nog hebben liggen. En aangezien we een beetje aan het hoarding syndroom lijden, hebben we gelukkig altijd heel veel hout, verf, schroeven en andere klusspullen. Dit keer heb ik met een houten IKEA stellingkast en wat folie dat nog over was van onze kas een kleine kas gemaakt waar mijn verpotte plantjes kunnen afharden. Omdat de stellingkast wat gammel was, heb ik hem met schroeven vastgezet aan een houten wand. Hij staat nu op het oosten, dus de ochtenzon komt er op om hem lekker op te warmen, maar de hete zuidenzon staat er niet direct op. Hopelijk zorgt dit er voor dat de blaadjes niet verbranden.

SlideShow
De Ikea Hack kas
SlideShow
Kijkje in de minikas

Eerlijk is eerlijk, deze IKEA hack ziet er niet al te mooi uit. Ik had niet genoeg hout om beneden ook een deur te maken dus is het een luik geworden. De afwerking had wellicht ook wat mooier gekund. Maar goed, zonder iets te kopen toch een hele nuttige kas gemaakt waar ik meteen veel plezier van heb! En in het naseizoen kan ik hem wellicht op het zuiden zetten en gebruiken om nog wat pepers en paprika's dicht bij huis te hebben.

Nu zet ik de plantjes er eerst 2 dagen alleen overdag in, en haal ik ze snachts weer binnen. Daarna laat ik ze een paar dagen en nachten in de minikas staan. Uiteindelijk verplaats ik ze dan naar de grote kas. Wat erg fijn is, is dat de fragiele plantjes op deze manier veilig zijn voor plagen zoals slakken, vogels en ander ongedierte en je ze lekker dicht bij huis hebt om ze regelmatig te controleren en water te geven.